fbpx

Salad Bowl of Prague

Průvodce po zajímavých místech souvisejících s migrací v Praze

  • Voices
  • Místa
  • Procházky
  • O projektu
  • Kontakty
Menu
  • Voices
  • Místa
  • Procházky
  • O projektu
  • Kontakty

Pražská čokoládová manufaktura

Melantrichova 970/17 11000 Praha 1
Kavárna
0 Reviews
Add Photos

Lékař, motorkář nebo restauratér?

„Pokud člověk žije v České republice, musí znát její jazyk, historii, zákony a kulturu. Jestli ho ale tato země přijme, to už je věc jiná.“

Na začátku byla Pražská čokoládová manufaktura, franšíza vyhlášené ukrajinské cukrárny „Lvivska majsternja šokoladu“, Prodejna čokoládových bonbónů a pralinek v kombinaci s kavárnou. Ukázalo se ale, že ručně vyráběná čokoláda není v Praze zas až tak žádaným zbožím, a tak se původní podnik transformoval do Gastrobaru 1402. To bylo v roce 2017. Kavárna nyní zabírá pouze třetinu prostoru. Přes den podnik funguje jako restaurace, která nabízí jak typicky českou, tak i mezinárodní kuchyni, a ve večerních hodinách se celý prostor, proměňuje v bar s živou hudbou. Stálicí mezi vystupujícími je například filipínský hudebník Bryan Gandola, mikrofon je ale k dispozici i dalším muzikantům a kapelám z různých zemí světa. Hraje se tady hlavně rock. Vzhledem k lokalitě tvoří převážnou část zákazníků turisté a expati. Majitel a skoro celá jeho rodina, která se na provozu podniků podílí, jsou původem z Kyjeva. Jen jeden ze synů se „trhnul“ a studuje v Německu kvantovou fyziku. Za celým projektem stojí Pavel „Doktor“ Gačkovskij, na první pohled drsný motorkář, ale ve skutečnosti mílý sympaťák. Pavel se v restauračním byznysu pohybuje přes dvacet let a stejně dlouho se (až na pár přestávek) věnuje i lékařské praxi. Svůj diplom z medicíny by si rád v Čechách nostrifikovat.


ICP: „Vypadá to, že jste na Ukrajině měl poměrně dobře rozjeté podnikání, proč jste se rozhodl přesunout do Prahy?“

Pavel: „Začal jsem nad tím přemýšlet už v roce 2008, když byla ekonomická krize. Přípravy jsem zahájil v roce 2012, kdy mi začalo být jasné, kam se to celé v zemi ubírá, že se likviduje podnikání, spousta podniků se zavírá, atd. Definitivně jsme se rozhodli v roce 2015, kdy jsme náš vyhlášený bar Route 66 přesunuli do slunečné Itálie. Ale jelikož se do Itálie dobře jezdí na dovolenou, ale hůř se tam pracuje, už jsme rok a půl v Praze, kde mi můj obchodní partner nabídl tyto prostory.“   

ICP: „V Itálii je poměrně početná komunita Ukrajinců. Byl jste v ní nějak aktivní?“

Pavel: „Ano, v Itálii žije asi 2 mil. Ukrajinců. Je to naše největší diaspora, je to vlastně víc než v Kanadě nebo USA. Když jsem se tam přestěhoval, chtěl jsem se co nejdříve stát Italem. Po chvíli mi došlo, že to stejně nepůjde a rozhodl jsem se, že budu raději lepším Ukrajincem, žijícím v Itálii. Začal jsem tedy něco dělat pro tamní Ukrajince, těsně jsem spolupracoval s ukrajinským konzulátem. Díky této spolupráci se náš stánek objevil na největším italském veletrhu Antica Fiera del Soco.

V České republice bych v podobné práci rád pokračoval. Můžeme organizovat nějaké hudební večery, umíme zajistit catering, máme stánek. Můžeme ukázat, co je Ukrajina, co je ukrajinská hudba. Jsem opravdu otevřen ke spolupráci. Neznamená to, že bych na tom chtěl vydělávat, prostě chci udělat něco pro své krajany.“

ICP: „V České republice jsou Ukrajinci nejpočetnější komunitou. Jak vnímáte vztah Čechů k Ukrajincům?“

Pavel: „Češi jsou hodně tolerantní, i když třeba nemají Ukrajince kvůli něčemu rádi, do očí jim to nikdy neřeknou. I když mám v poslední době pocit, že se stále víc ozývají pravicové názory, takže se to možná časem změní. Řekl bych, že vztah k Ukrajincům je dvojí. Na jednu stranu si Češi Ukrajinců váží, protože jsou pracovití. Pracují na těch nejméně lukrativních a špatně placených místech. Ale na druhou stranu se jim právě z toho důvodu nelíbí, protože taková práce je pro Čecha pod jeho úroveň. Zároveň si Češi říkají, že Ukrajinci jsou lepší než Syřané nebo Maročané nebo jiní „obávaní migranti“. Já osobně jsem nikdy neměl problém s tím, že jsem z Ukrajiny.“ 

ICP: „Co byste poradil svým krajanům? Jak by se měli integrovat?“

Pavel: „Tady mám zcela jasnou pozici. Pokud člověk žije v České republice, musí znát její jazyk, historii, zákony a kulturu. Jestli tě ale tato země přijme, to už je věc jiná.“

Text © Jekaterina Gazukina, Photography © Alžběta Diringerová

Pondělí 9:00 – 19:00

Úterý 9:00 – 19:00

Středa 9:00 – 19:00

Čtvrtek 9:00 – 19:00

Pátek 9:00 – 19:00

Sobota 9:00 – 19:00

Neděle 9:00 – 19:00

+420 775 572 774
prague-handmade-chocolate.cz
Get Directions

  • Facebook URL

Tento projekt realizuje Integrační centrum Praha o.p.s. za finanční podpory Odboru azylové a migrační politiky MV ČR a Hlavního města Prahy. Cílem projektu je podpora integrace cizinců žijících v Praze.

Pro lepší orientaci v pražských „kulturních ingrediencích“ jsme vytvořili limitovanou edici „mapek“ migrantských míst, které od nás dostanete na každé procházce.

Vezměte si mapku do ruky a pojďte se s námi dozvědět více o „ingrediencích pražského multikulturního salátu“!

Mapky ke stažení

  • Cestou ukrajinské migrace
  • Jihozápadní město trochu jinak
  • Po stopách běloruské migrace
  • Pražský kulturní mix
  • Salsa, cultura, burritos v ulicích Prahy
  • Ulicemi pražské Hanoje
© 2018 Salad Bowl of Prague
  • Ochrana osobních údajů

Tato stránka používá cookies. Pokračováním prohlížení této stránky souhlasíte s použitím a nastavením cookies souborů. Nastavení.

Login

Lost your password?

Soubory Cookies

Za účelem zlepšení našich služeb a zvýšení uživatelského zážitku využívají naše webové stránky soubory cookies. Cookies jsou malé soubory, které ukládají informace ve Vašem prohlížeči. Tyto soubory identifikují specifické informace z Vašich návštěv na webových stránkách.

Tyto webové stránky mohou obsahovat vložený obsah třetích stran, jako jsou videa, písma a mapy. Vložený obsah z jiných webových stránek se chová stejným způsobem, jako kdyby návštěvník navštívil jiný web. Poskytovatelé těchto služeb mohou sbírat Vaše osobní údaje, jako je například Vaše IP adresa, používat soubory cookies, vkládat další sledování od třetích stran a sledovat Vaši interakci s tímto vloženým obsahem, včetně sledování interakce s vloženým obsahem, pokud máte účet a jste přihlášeni na danou webovou stránku. Blokovat nebo smazat tyto cookies můžete v nastavení Vašeho webového prohlížeče.

Esenciální Cookies

Tyto cookies jsou nezbytné pro zajištění správného fungování našich webových stránek. Pro jejich důležitost nemůžete tyto cookies zamítnout, aniž by došlo ke změně fungování webové stránky. Blokovat nebo smazat tyto cookies můžete v nastavení Vašeho webového prohlížeče.

Google Analytics Cookies

Tyto cookies shromažďují informace v souhrnné podobě a pomáhají nám pochopit, jakým způsobem používáte naše webové stránky, nebo jak efektivní jsou naše reklamní kampaně. Pomáhají nám také zlepšovat a přizpůsobovat naše webové stránky a zlepšovat tak Váš uživatelský zážitek.

Nechcete-li, aby Vaše návštěva těchto webových stránek byla sledována, můžete tyto cookies vypnout zde.

Please enable Strictly Necessary Cookies first so that we can save your preferences!

Ochrana osobních údajů

Prohlížením webové stránky https://saladbowlofprague.cz nám umožňujete jako jejímu provozovateli (Integrační centrum Praha, o.p.s., IČ: 242 28 320, se sídlem Žítná 1574/51, 110 00, Praha 1, zapsanému v rejstříku obecně prospěšných společnosti vedeném Městským soudem v Praze, oddíl O, vložka 885) zpracovávat některé Vaše osobní údaje.

Osobní údaje chráníme pomocí šifrování webových stránek. Dále prohlašujeme, že veškeré osobní údaje jsou považovány za přísně důvěrné a je s nimi nakládáno v souladu s nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) 2016/679 ze dne 27. dubna 2016 o ochraně fyzických osob v souvislosti se zpracováním osobních údajů (GDPR).

Více na Ochrana osobních údajů